BAĞ KÜLLEMESİ

1.     İlaçlama: Çiçekten önce sürgünler 25-30 cm olduğu dönemde,

2.     İlaçlama: Çiçeklenme öncesi çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde,

3.     İlaçlama: Çiçek taç yapraklarının döküldüğü ve korukların küçük saçma tanesi iriliğinde olduğu dönemde,

4.     ve diğer ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresine göre, tanelere ben düşme dönemine kadar yapılır.

BAĞ YAPRAK UYUZU: Bağ küllemesi’ ne karşı kullanılan ilaç bu zararlıyı da kontrol altına aldığından, bağ yaprakuyuzu’ na karşı özel bir ilaçlama gerekmez.

ELMA KÜLLEMESİ

1.     İlaçlama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde,

2.     İlaçlama: Çiçek taç yapraklarının % 60-70’i döküldüğü dönemde,

3.     ve diğer ilaçlamalar: Hastalık için uygun koşullar devam ettiği sürece  kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlamalara devam edilir.

ŞEFTALİ KÜLLEMESİ

1.     İlaçlama: Önceki yıllarda hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık, bahçede ilk defa çıkıyorsa belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise budamadan sonra yapılacak kontroller ağaçlardaki hastalıklı sürgün oranı 1/3’ ü buluyorsa belirtiler görülmeden önce ile ilaçlama yapılmalıdır.

2.     ve diğer ilaçlamalar: Bitkinin gelişmesine, kullanılan preparatın etki süresi dikkate alınarak enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlama devam edilmelidir.

GÜL KÜLLEMESİ: Yaprak ve tomurcuk oluşumu başladığında ilk ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama sabah serinliğinde, rüzgarsız ve yağışsız havalarda yapılmalı ve bitkinin tüm yüzeyi ilaçlanmalıdır. Kullanılan ilacın etki süresi ve hastalığın seyrine göre ilaçlamalar tekrarlanabilir.

BEGONYA KÜLLEMESİ: Yapraklar üzerinde ilk belirtiler görülünce başlanır. Birer hafta ara ile ilaçlama tekrarlanır.

HIYAR-KABAKGİLLERDE KÜLLEME: İlk hastalık belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresine bağlı olarak ilaçlamaya devam edilmelidir. Günlük sıcaklık ortalamasının 27˚C nin üstünde ve orantılı nemin de %50’ nin altında olduğu zamanlarda ilaçlamaya ara verilmelidir.

SOĞAN MİLDİYÖ: Günlük ortalama sıcaklığın 16˚C’ ye ulaşması ve orantılı nemin % 80’ i bulması ile mücadeleye başlanması gerekirse de çevrede ilk hastalık belirtilerinin saptanması ile ilaçlamalara başlanabilir.

NOHUT ANTRAKNOZU: İlaçlamaya günlük ortalama sıcaklığın 10˚C ve orantılı nemin en az %80 olması durumunda başlanması gerekirse de, pratik olarak yörede hastalığın ilk belirtilerinin görülmesi ile başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilir. Uygulamanın yapıldığı gün şiddetli yağış olmuşsa ilaçlama tekrarlanmalıdır.

FASÜLYE PASI: Çevrede fasulye bitkilerinin yapraklarında pas püstüllerinin görülmesinden itibaren ilaçlamaya başlanmalı ve hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilmelidir. Kuru fasülyede kapsüllerin olgunlaşma döneminde hastalık görüldüğünde ekonomik ürün kayıplarına neden olmadığından ilaçlamaya gerek yoktur.

TURUNÇGİL KIRMIZIÖRÜMCEĞİ: İlaçlamaya zararlının taze sürgünlere geçmeden önce  yani çiçeklenmeden önceki devrede başlanmalıdır. Bu devre geçirilmiş ise meyve bağladıktan bir hafta sonra da ilaçlama yapılabilir. Ağaçların içi ve dışı, yapakların alt ve üst yüzeyleri iyice ilaçlanmalıdır. Günün en sıcak ve yapraklardaki çiğ dolayısıyla sabahın erken saatlerinde ilaçlama yapılmamalıdır.

TURUNÇGİL TOMURCUKAKARI: Zararlı ile bulaşık olduğu bilinen bahçelerde, iklim koşullarına göre ilkbaharda sürgünler 8-10 cm olduğu zaman eski gözlerden yeni gözlere geçişin en fazla olduğu Mart sonu Nisan başları ilaçlama yapılır. Birinci ilaçlamadan 20-25 gün sonra ilaçlama tekrarlanır.

Yağ ve yağ içeren ilaçlarla karıştırılmaz. Karışım yapılacaksa karışımların bir ön karışımı yapılarak denenmesi gerekir.

                                                                                 TAVSİYE EDİLDİĞİ BİTKİLER, KULLANIM DOZU VE DÖNEMİ

BİTKİ ADI ZARARLI ORGANİZMA ADI UYGULAMA DOZU
Bağ Bağ küllemesi  (Erysiphe necator ) 400 g/100 L su
Bağ yaprak uyuzu (Eriophyes vitis ) 400 g/100 L su
Elma Külleme (Podosphaera leucotricha ) 400 g/100 L su
Şeftali Külleme (Sphaerotheca pannosa var. pesicae) 400 g/100 L su
Gül Külleme (Sphaerotheca pannosa var. rosae ) 400 g/100 L su
Begonya Külleme (Microsphaera begoniae ) 300-350 g/100 L su
Nohut Antraknoz (Ascochyta rabiei ) 300 g/100 L su
Soğan Soğan mildiyösü (Peronospora destructor ) 300 g/100 L su
Fasulye Fasulye pası (Uromyces appendiculatus ) 300 g/100 L su
Hıyar  Kabakgillerde külleme (Erysiphe cichoracearum ) 200 g /da
400 g/100 Lsu
Turunçgiller Turunçgil Kırmızıörümceği (Panonychus citri ) 600 g/100 L su
Turunçgil tomurcuk akarı ( Aceria sheldoni ) 600 g/100 L su