Bağ mildiyösü
1. Uygulama: Sürgün boyu 25-30 cm uzunlukta olunca uygulanmalıdır.
2. ve diğer uygulamalar: İlk uygulamadan 15 gün sonra yapılmalıdır.
Bölgenin günlük sıcaklık ve yağış ortalamaları, nispi nem, çiğ gibi
meteorolojik faktörler dikkate alınarak, hastalık enfeksiyonu için uygun
koşullar oluştuğunda uygulamalar yapılmalı, koşullar ortadan kalktığında
uygulamalara son verilmelidir.
Sert çekirdekli meyvelerde yaprak delen (Çil) (Kayısı)
1. Uygulama: Sonbaharda
yaprak dökümünden hemen sonra,
2. Uygulama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çiçek
tomurcuğu döneminde),
3. Uygulama: Meyvelerde çanak yaprak ve erkek organ tablası meyvenin ucuna
sıyrılırken yapılmalıdır.
Turunçgilde kahverengi leke:
Uygulamalara, sürgün
gelişimi ve iklim özellikleri dikkate alınarak sürgünler gelişmeye başladığında
yaklaşık 5-10 cm uzunlukta olduğunda ve ilk hastalık belirtileri görüldüğünde
başlanır.
Özellikle sürgün gelişmesi
döneminde büyüyen sürgün ve yaprakların yeni oluşan kısımlarının ve genç
meyvenin hastalıktan korunması amacıyla 15-20 gün aralıklarla uygulamalara
devam edilir. Uygulamalara sürgün gelişmesinin durduğu, yağışların azaldığı ve
sıcaklıkların arttığı ve meyvenin yaklaşık 4 cm çapa ulaştığı zaman son
verilir.
Domates mildiyösü
Çevrede domates yapraklarında 3-5 mm çapında
kahverengi lekelerin alt yüzünde beyaz kül gibi konidi örtüsünün görülmesi ile
uygulamaya başlanır.
Elma karaleke
1. Uygulama: Çiçek gözleri kabardığında (Dal sıracası bulunan yerlerde ise
3-5 gün önce yapılır)
2. Uygulama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde (Çiçekler ayrı ayrı
görüldüğünde)
3. Uygulama: Çiçek taç yaprakları % 70 - 80 dökülünce,
4. ve diğer uygulamalar: Ekolojik koşulların hastalığın ilerlemesi için
uygun olduğu durumlarda, bitki koruma ürününün etki süreleri dikkate alınarak
uygulanmalıdır.
Şeftali yaprak kıvırcıklığı:
Tomurcuklar kabarmaya başladığı dönemde
bir uygulama yapılır.
Zeytinlerde halkalı leke
Ege Bölgesinde:
1. Uygulama: İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,
2. Uygulama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan
önce,
Marmara Bölgesinde:
1. Uygulama: Sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,
2. Uygulama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan
önce,
Akdeniz Bölgesinde:
1. Uygulama: Hasattan sonra,
2. Uygulama: İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,
3. Uygulama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan
önce, yapılmalıdır.
TAVSİYE EDİLDİĞİ BİTKİLER, KULLANIM DOZU VE DÖNEMİ
Bitki Adı | Zararlı Organizma Adı | Uygulama Dozu | Son Uygulama İle Hasat Arasındaki Süre |
Bağ* | Mildiyö (Plasmopara viticola ) | 100 ml/100 L su | 7 gün |
Kayısı | Sert çekirdekli meyvelerde | 500 ml/100 L su Dormant dönem | 7 gün |
yaprak delen | 250 ml/100 L su Normal dönem | ||
(Wilsonomyces carpophylus) | |||
Turunçgiller | Kahverengi leke | 150 ml/100 L su | 7 gün |
(Alternaria alternata f.sp. citri) | |||
Domates (sera) | Mildiyö | 150 ml/100 L su | 3 gün |
(Phytophthora infestans ) | |||
Elma | Karaleke | 250 ml/100 L su | 14 gün |
(Venturia inaequalis ) | |||
Şeftali | Yaprak kıvırcıklığı | 300 ml/100 L su | 7 gün |
(Taphrina deformans ) | |||
Zeytin | Halkalı leke | 250 ml/100 L su | 7 gün |
(Spilocaea oleaginea ) |