Pamuk yaprakkurduna karşı en iyi etki için yumurtaların açıldığı dönemde uygulama yapılması uygundur. Zararlının dönem içindeki yoğunluğuna bağlı olarak gerekirse 10-15 gün aralarla uygulama tekrarlanmalıdır.

Pamukta yeşilkurda karşı pamuğun taraklanma devresinde yumurta popülasyonunun artmaya başladığı dönemde örneklemeye başlanır. Örnekleme için 50 dekarlık pamuk tarlası bir ünite kabul edilir ve yaklaşık olarak birbirine eşit üç bölüme ayrılır. Her bölümde rastgele seçilen 3 m sıra uzunluğundaki tüm bitkiler kontrol edilerek yeşilkurt yumurta ve larvaları sayılır, 3 metrelik sıra uzunluğunda ortalama 2 larva bulunduğunda uygulama yapılmaya karar verilir. Ancak, temel gelişme dönemi olarak adlandırılan bu dönemde, zararlının birinci dölüne karşı yapılacak uygulamalarda, bitkinin yeni taraklar oluşturarak kendisini yenileme özelliği ve doğal düşman durumu göz önüne alınarak, uygulama yapılmaya karar verilmelidir. Bırakılan yumurta sayısı arttığı sürece uygulama yapılmamalıdır. Ancak bu süre yeşilkurt larvalarının çok fazla büyümesine olanak verecek kadar uzun olmamalıdır. Uygulamalarda en iyi etkiyi elde etmek için her dölde yumurtadan yeni çıkmış larvaların çoğunlukta olduğu dönem iyi belirlenmelidir. Larvalar gündüzleri genellikle tarak, çiçek ve koza içinde beslendiği için uygulama sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır.

Bağ salkım güvesine karşı salkım güvesi uygulama zamanları tahmin-uyarı sistemine göre belirlenir. Larvisit uygulamak için tuzaklarda yakalanan kelebek sayısı tepe noktasına ulaşıp, düşmeye başlamalı, etkili sıcaklık toplamı 1. dölde 120 gün-derece, alacakaranlık sıcaklıkları üst üste 2 gün 15°C ve üzerinde olmalı, bu durum ilerleyen günlerde de devam etmelidir. Etkili sıcaklık toplamı 2. dölde 520 gün-derece, 3. dölde 1047 gün-dereceye ulaşmalı, asma fenolojisi 1. dölde çiçek tomurcuğu, 2. dölde koruk, 3. dölde tatlanma başlangıcı döneminde olmalıdır. İlk larva çıkışı görüldüğünde uygulamaya karar verilir. Her döle bir uygulama yapılır.

Biber, Hıyar, Kornişon ve Patlıcanda pamuk yaprakkurduna karşı köşegenler yönünde yürüyerek, 100 bitkide 1-2 yeni açılmış yumurta paketi veya 4-5 larva görüldüğünde zararlı ile mücadele gereklidir. Uygulama larvalar dağılmadan yapıldığında sonuç daha iyi olacağından uygulama zamanına özen gösterilmelidir.

Domateste yeşilkurda karşı tarlaya köşegenler yönünden girilip, tarlanın büyüklüğüne göre 50-100 bitki kontrol edilerek, bitkinin çiçek, yaprak, sap, meyve ve sürgünlerinde, yumurta ve larva aranır. 100 bitkiden 5’i bulaşık bulunmuş ise uygulama yapılır.

Karanfilde pamuk yaprakkurduna karşı üç metre uzunluğundaki bir sırada 5-6 adet larva veya 1 yumurta paketi bulunduğunda mücadeleye geçilmelidir. Uygulamadan iyi bir sonuç alabilmek için, uygulama 1-3 dönem larvalara karşı yapılmalıdır. İleriki dönemdeki larvalara karşı yapılan uygulamalarda yeterli sonuç alınamaz.

Karanfilde yeşilkurda karşı 100 bitkiden 5 tanesinin bulaşık olması halinde derhal mücadeleye başlanır.

EMPUSA birçok standart insektisit ve fungisit ile karışabilir. Büyük miktarda karışım yapmadan önce fiziki karışabilirlik testlerinin yapılması gerekir. 

                                                                                 TAVSİYE EDİLDİĞİ BİTKİLER, KULLANIM DOZU VE DÖNEMİ

Bitki Adı Zararlı Adı Kullanım Dozu ve Dönemi Son Uygulama İle Hasat Arasındaki Süre
PAMUK Pamuk yaprakkurdu 35 g/da 7 gün
(Spodoptera littoralis)
Yeşilkurt 40 g/da 21 gün
(Helicoverpa armigera)
BAĞ* Bağ salkım güvesi 25 g/100 L su Larva 7 gün
(Lobesia botrana)
HIYAR Pamuk yaprakkurdu 30 g/100 L su Larva 7 gün
(Sera) (Spodoptera littoralis)
KORNİŞON Pamuk yaprakkurdu 30 g/100 L su Larva 7 gün
(Sera) (Spodoptera littoralis)
DOMATES Yeşilkurt 30 g/100 L su Larva 7 gün
(Sera) (Helicoverpa armigera)
BİBER Pamuk yaprakkurdu 30 g/da 7 gün
(Sera) (Spodoptera littoralis)  Larva
BİBER Pamuk yaprakkurdu 30 g/100 L su Larva 7 gün
(Tarla) (Spodoptera littoralis)
PATLICAN Pamuk yaprakkurdu 30 g/100 L su Larva 7 gün
(Sera) (Spodoptera littoralis)
KARANFİL Pamuk yaprakkurdu 30 g/100 L su Larva -
(Kesme Karanfil) (Spodoptera littoralis)
  Yeşilkurt
  (Helicoverpa armigera)